Saturday, November 20, 2010

B L U R

Curhat by I E Z S M Y at 11/20/2010 09:18:00 PM 0 curhat Links to this post

what is blur??


ini dari segi fotografi ia bermakna yang gambar tu kurang terang, kurang jelas, sehingga terpaksa telek dekat2 nak tengok lubang hidung orang dalam gambar. ha cuba telek, nampak tak lubang hidung gambar atas ni?=D

dari segi manusia, bermaksud, confius, lambat pickup, lambat paham. paham? jangan blur pulak maksud dia tu. =D
ok abaikan yang dari segi gambar tu..saya nak cerita tentang blur dari segi manusia. =) pernah tak alami perkara macam ni?

1. dimana seseorang bercerita tentang kisah cinta yang banyak kali tak jadi, dari yang pertama sampai la ter latest sekali, dengan bersungguh2 dan fokus, bila dah habis, masa tu si blur tengah pandang depan, lepas tu pandang muka dia, fokus tenung sampai nak tembus.. dan kemudian dia cakap pada si blur tu, 'oii kau paham tak apa aku cerita nih?? tak paham la tu.' 'ha? kejap eh nak pahamkan ni.' 'huh lama betul kau nak paham, penat aku cerita sampai bersembur air liur.'
maka dia pun tarik muka cuka masam. si blur masih lagi blur. (^_^)

atau

2. situasi yang sama, tapi tiba2 si blur bertanya soalan macam ni..ehem2..'macamana kau boleh putus dengan yang pertama tu?' atau2, 'cuba kau cerita balik dari mula sampai abih, aku tak paham sangat pulak.' lepas dah di jawab, tanya soalan lain pulak, lepas tu tanya lagi dan lagi dan lagi.....*dengan muka sekupang. yup, memang kita terasa nak tampar si blur ni sedas dua. tak tipu. betul tak?

atau

2. korang yang si blur tu. 0.o

ok..saya kadang2 yang pertama, kadang2 yang kedua, mostly yang ketiga..tak tipu jugak. saya kadang2 akan jadi blur. sampai kawan2 kolej saya gelarkan saya minah blur. hehe. entah la, saya ni jenis yang lambat paham. bukan la lambat sampai 1,2 jam, just ambik masa nak memahami apa yang diceritakan.

blur ni ada 2 jenis, yang diam dengan muka sekupang, jenis ni lambat nak paham, sampai orang yg bercerita tu tertunggu2 respon dia. memang kena bersabar la yek. kedua, yang tanya macam2 soalan sampai tak larat nak menjawab, jenis ni dia paham, tapi konon nak lagi paham, or tak nak orang tau yang dia tu sebenarnya blur, so ditanya soalan2 yang macam peluru machine gun, lepas satu, satu, dan kita pun sampai sakit hati nak menjawab, soalan yang lebih kurang sama cuma twist2 sikit je. macam budak kecik la, selalu tanya soalan yang sama banyak kali. memang kena banyyyaakkkkk kan bersabar. huhu. -_-

perkara ni selalu terjadi apabila saya dengan si dia. si dia bercerita sungguh2, emosi, fokus bla bla.. bila dah habis, saya senyap, pandang depan, tanpa mengendahkan si dia. kemudian si dia pun cakap,
"huh tak paham la tu. penat je cerita."
ha?
"bukan lah, orang nak pahamkan. amik masa sikit le.."
"yelah tu"
"huh tak nak caya sudah, kalau orang tanya soalan macam2 marah pulak cakap kita ni banyak tanya lah tak paham lah apa lah."

dan saya jugak cepat membebel. hihi. kadang2 terjadi jugak yang jenis banyak tanya tu. mungkin masa tu saya tengah aktif bertanya. sampai si dia malas nak jawab dah. =(
maka dengan itu, si dia gelarkan saya si lampi..atau ayat panjang adalah lambat pickup. yelah, lambat nak pick up or paham sesuatu benda. terima kasih abang dengan gelaran tu. huh. T__T

ada tak cara mengatasi blur ni? entah la, tak pasti ada cara nak mengatasi atau tak, tapi kita boleh prevent, macam orang sekeliling kena main peranan, kita sendiri jugak, pada kawan2, partner atau sapa2 yang rapat, boleh bagitau dengan sopan, aku ni blur sikit, kalau korang cerita apa2 aku amik masa nak paham. kan molek tu. tak la kena sound dek kawan je, or tak la terjadi insiden2 nak kena tampar, or tak la kawan bermasam muka. hihi. and kalau yang mana tak tau kita ni jenis blur, terpaksa lah bersabar, jangan terus nak tuduh bukan2, kang jadi gaduh besar pulak. tak patut, tak patut. kesimpulannya, jangan la hentam si blur ni teruk2, mereka tak mintak di jadikan begitu. eceh..yolah tu...

terima lah si blur ni seadanya. haha =D


notasajatambah: ayah demam, and getting better, tapi risau. T__T


Friday, November 19, 2010

Preparation #7

Curhat by I E Z S M Y at 11/19/2010 10:49:00 PM 0 curhat Links to this post
jam sudah pukul 3 pagi. dan saya masih belum tidur. walaupun mata sudah separuh seksi seperti garfield. comel gebu gila ok! tiba2. haha =

mari update di pagi hari. macam tak boleh tunggu esok pulak kau ni kan. haihhh...

ok teruskan.

ini adalah update yang dah confirm ok. di ulangi confirm. yang sebelum2 ni banyak betul perubahan, especially tang hantaran tu. huishh pening den.

1. hantaran, kebanyakan nya barang makanan. setel, 1,2 minggu sebelum boleh di beli. no kain sampin, no kasut/capal, no men's product bla bla. huh hampeh. gubahan, kakak saya buatkan.
2. kanopi, tak jadi. mak kata jangan membazir, makan kat atas rumah aja. tetamu bukan beribu2 lemon hatta beratus2 pon. tak sampai 50 pun. hahaha. =D baiklah mak.
3. makan tengahari, masak sendiri. senarai lauk, perlu bagitau ke?hihi. yang simple aja.
4. souvenir, surprise!! =) plus gula2 sikit.
5. pelamin mini, diy. kakak saya akan buatkan jugak, barang2 hiasan separuh beli, separuh pinjam.
6. make up, my beloved bestie.
7. baju, hujung bulan ni akan di ambik dari butik.
8. veil, my beloved cousin buatkan. thank you!
9. dulang hantaran, hmmm tengok la minggu depan or minggu lagi satu baru ambik. hihi.
10. last but not least..... CINCIN. yey sudah di booking. sebab cincin tu adalah satu2 nya kat kedai emas tu. so sudah di booking, dan di simpan. tunggu masa bayar penuh, dan ambik. dan di sarung ke jari, dan di pakai sampai bila2. heee.. >_<

tamat menaip jam, lebih kurang 345 am. dah pegi tidur sekarang!!!!! eh jap2 ada satu lagi...

notasajatambah: hari ni dapat gi telok chempedak, tebus photoshoot tak jadi hari tu. yey!

Bulk entry

Curhat by I E Z S M Y at 11/19/2010 09:56:00 PM 0 curhat Links to this post
ha amik, terus bulk entry aku bagi. haha. sori dah lama tak post, alasan utama, MALAS. (-_-)

ok nih baca la bebelan saya ni sampai lebam! skip sekejap preparation tunang.

~ SELAMAT HARI RAYA HAJI. sempat lagi kan?dah lewat 2 hari. tapi sempat lagi kan?hihi

~ kerja banyak, kadang2 balik lambat, ok tipu, balik lambat sebab pegi bandar carik entah apa2 temankan si dia. yelah pembantu peribadi harus ikut ke mana si dia pegi. cehh. =D so sampai rumah dah pukul 8, mandi, makan, amik masa nak on internet, cucuk wayar sana sini, nak tunggu dia connect, sebab kadang2 dia gila, *wow panjang penjelasan hihi. lepas tu tengok fb, baca status orang, komen2, tengok status yang dah lepas2, gelak sorang2 bla bla bla sampai pukul 1130, kadang2 tak sedar dah pukul 12 jadinya tak ada mood nak membebel panjang2 kat sini. heee =)

~ download 5 movie dalam masa 2 minggu. syabas! yang tu tak malas. haha.nak? =p

~ si dia kadang2 cakap pasal baby.tak sabar dah ke?huh? ok nak cerita sikit. bulan lepas, tak ingat hari apa, masatu on the way balik dari kerja, saya dan si dia selalu bergurau senda dalam kereta, bergurau senda yang sopan ok. jangan pikir bukan2. ok2 dah. tiba2 si dia cakap ini, "best jugak kalau ada anak sendiri kan?" ha? masa tu saya terus terdiam, tak cakap apa. senyum pada si dia. tapi sebenarnya, banyak tanda soal atas kepala. ??????? tapi saya diam, buat macam tak ada apa2. walaupun si dia banyak bagi hint berkenaan hal itu. ohh just ignore it... o.0

~ minggu lepas ada sale di east coast mall, dan saya dah borong 1 cadar, dan selimut lembut apa entah namanya warna biru putih, of course. =) dan esoknya pulak beli bantal 4 segi warna pink pekat 3 bijik for mini pelamin. murah ok. baik beli sebelum terlambat. hehe. eh kata nak skip preparation, hmm lantaklah.

~ raya haji di sambut dengan biasa2 aja. yelah cuti sehari, lagi pulak tengah2 minggu, hari rabu, tak tau nak cuti tambahan hari apa, so decide tak payah cuti lah. malas. tengok malas lagi. hihi. petang keluar, konon nak pegi photoshoot kat Telok Chempedak, tiba2 si dia mesej, kawan sekerja kami ajak pegi beraya kat rumah dia, hmm ok. si dia bab makan laju je. huh. sampai rumah dia pukul 3, makan2 borak2. rendang daging dia pedas gila kott!! berair hidung. 0.O dah sudah makan, borak2 lagi tengok jam dah pukul 5. hoh?sabau je lah tak jadi gi Telok Chempedak. tak pe lah, next time. T__T

~ seminggu sebelum pertunangan, saya akan ke Johor, ambik kakak saya pulang ke Kuantan, sebab husband dia tak dapat cuti, so saya dan si dia di tugaskan untuk mengambil beliaw. seronok, boleh jalan2 kat JB, dah lama tak ke sana. doakan keselamatan kami ye.

~ cukup tak?nak lagi ke? tak tau nak bebel apa dah ni. oh ye, esok saya bercuti. hehe. hari2 bangun pagi pegi keja, mesti pikir tak sabar nak tunggu pukul 5, haha belum stat keja dah pikir nak balik. teruk sungguh! =D

entry kali ni tak ada gambar kucing. malas nak google. ok tolong jangan cop saya perempuan malas. kadang2 bila ia menguasai diri, i just cannot avoid it. it is just a temporary feeling only. esok lusa rajin lahhh...kotttt... =D

notasajatambah: daisypath kata tinggal lagi 4 minggu. =0

Friday, November 5, 2010

Still Together

Curhat by I E Z S M Y at 11/05/2010 12:30:00 PM 0 curhat Links to this post

Today….5th November, the special day for us. Here’s some flashback =)

We are schoolmate, from form 1 until 2. Then, we’ve been a classmate from form 3 until form 5. When I was in form 3, I do not really know him, he just only a school prefect. Not really talking, only hai, smile etc. It started when we in form 4, my friend told me that he likes me. “Ha?serius?eee gelilah!” At that moment, I don’t like to have a couple in schools. Some of my friends are coupled in the same school. eee sangat geli. I don’t know why I’m feeling like this when speaking about puppy love thing, it’s really not me. =) maybe I’ve been practiced to do so, my mak don’t want me to be friend with any boy, even classmate. I mean close friend. Alah boyfriend lah! Ish. Hmm she’s right, because I’m still schooling, she doesn’t want me to fool around. ‘sekolah lagi, jangan nak ngada2 kawan dengan budak laki’ mak said. ‘yelah mak.’ I replied. Another reason, I’m the youngest child, my parents was so protective about me.=) when I hear what my friend told about him towards me, I’m just laughing. =D

It ends with the last semester school break. Yippieee!!!

It started again in form 5. Struggling with SPM. Struggle la sangat. =p I remember when I start the conversation with him. It’s on Valentines Day, I called my bestie, just having a chat, suddenly her hp was beeping, I ask who, “ohh alif bagi mesej ni.” She said. Yup straightly I ask for his hp number. I don’t know why suddenly I ask for his number. Respon yang sangat tiba tiba without thinking. Heee.. And she gave it to me. My intention just wants to kacau2 aja. =D because it’s on Valentines Day, so I gave him a forward message. And he replied, this is his first message to me -“who are you the one that send me this lovely message?” ok syabas sebab boleh ingat sebijik2 sampai sekarang!haha. I replied, oh forgot already, hehe. But I don’t introduce my self yet to him. Pretending that someone wants to know him. =) but then, I confess. He straightly called me. hampeh tul. Tak suruh telepon pun. Terus cover suara macam boyfriend pulak yang telepon. T__T cinabeng. Starting from that moment, he always keeps messaging me. Until he admits himself that he likes me on sms. And I reject him. Padan muka! =D I told him that, I want to be his best friend only. Paham ok?bagus. Since then he seems like want to get close to me, tercabar ke kena reject?kihkih (^_^) until our friends smell something weird between us. “korang couple ke?””korang ni ada apa2 ke?””korang couple kan, tak baik tipu tau..” hoh?aku tak couple dengan dia lahh!! That moment, they not believe when I denying it. Hish. Sabo je lah. Feels like an artist had been trapped by paparazzi. Hahaha!perasan ok! Enough.

When we having an SPM, ok exam tu bukan hari2. Tau kan. Bagus. So, the day that we not having the exam, he called me, and face to face with me, told that he likes me. yelah, dah tau dah, berapa kali nak bagitau. Eh perasan pulak. Haha =D his act was like want to couple. No, no, get close with me. tak tau kenapa saya agak geli dengan perkataan couple tu. Hehe. That day, was Friday, so I told him want to give the answer after the sembahyang jumaat. After consideration, calculation, so on so on, around 3 o’clock, I message him and told that I can accept him. Ok part ni macam geli sikit. Eee. So its on Friday, at this date, 05112004, we’re in a relationship. =)

And today, 05112010, back on Friday, we already in a relationship for 6 years. It’s quite a long journey right? But it seems like, so soon that we’ve already getting through the obstacles and difficulties. Alhamdulillah. We’ve manage to take care of our relationship until now. Getting engage soon. Im so so so so damn happy with him. I love you abang! You are my half soul. Ha setengah je cukup. Dah kawin baru dapat lagi setengah. Haha =D

Sayang beliau sangat. =*



Tuesday, November 2, 2010

Room Preparation

Curhat by I E Z S M Y at 11/02/2010 10:04:00 PM 0 curhat Links to this post
bukan hantaran or apa2 yang berkaitan dengan pertunangan aja. bilik pun kena ambik kira jugak, even saya tak sarung cincin dalam bilik.


dan


perlahan-lahan bilik saya menjadi



teratur




dan




kemas






sedikit.......aja buat masa ni........ hehe -_-



nanti ada masa saya kemas lagi. hihi. time kaseh mak!! tolong kemas bilik semasa saya bekerja. (^_^)


Gusi Bengkak

Curhat by I E Z S M Y at 11/02/2010 09:19:00 PM 0 curhat Links to this post
terjadi hari ahad. tak perasan sangat. tapi dah rasa macam tak selesa masa mengunyah. hari isnin baru betul betul bengkak. T__T tak selesa betul, rasa ngilu, gatal semua ada. huh. tak suka tak suka tak suka!

sebab apa ya gusi bengkak? ini yang saya sempat google.

Gigi dan gusi adalah seperti isi dan kuku di mana kedua-duanya berkait rapat dan tahap kesihatan gusi pasti memberi kesan kepada gigi. Penyakit gusi disebabkan kuman plak pada gigi berdekatan dengan gusi, yang tidak dibersihkan dengan betul. Kuman ini menyebabkan gusi menjadi radang atau bengkak. Jika penyakit gusi tidak dikawal dengan baik, ia akan memburuk sehingga boleh menyebabkan gigi menjadi longgar dan tertanggal.

Seperti gigi, gusi juga terdedah kepada ancaman daripada pembentukan plak. Sekiranya plak tidak ditanggalkan secara kerap, termasuk di kawasan di bawah garisan gusi, ia akan merengsakan gusi seterusnya mengakibatkan penyakit gusi. Penyakit gusi bukan sahaja menyebabkan kesakitan dan pendarahan gusi tetapi juga akan melemahkan sokongan terhadap gigi.

terima kasih ensiklopedia bebas~wikipedia

saya ingat sebab terlalu aktif mengunyah. pelanggaran antara gigi dan gusi menyebab kan gusi bengkak.fakta tak boleh pakai ok. merepek lebih. =)

tapi rutin makan saya tetap seperti biasa. (^_^) cuma makanan lembut aja, yang keras tolak tepi dulu. dah baik baru makan balik. hehe. dasar kuat makan! huh. ubat?first saya dah beli dari farmasi, tapi sebab saya selalu mengadu pening kepala lepas makan ubat tu, si dia belikan ubat ini.


dia kata, ubat ni lagi berkesan. berkesan la sangat, lebih kurang aja pening jugak lepas makan. jadi mamai pulak dah. sabau je lah. huh. cepat lah baikkkk.... T__T



notasajatambah: 3 days to go!!! (^____^)


 

The memorable memory.. Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | web hosting